Пурим е възможно най-веселият празник в календара. На него се празнува спасението на евреите от Естер от възможността да бъдат убити в Персийската империя по идея на злия съветник на царя Аман. Пурим идва от думата жребий – Аман е хвърлил жребий за да определи кога ще убие всички евреи. Пурим обикновено се пада през месец март.

Историята за Пурим ни връща във времето на цар Ахашверош, който се оженил за втори път след конкурс за красивата еврейка Естер. Тя имала много умен чичо – Мордехай, който се грижил за нея след смъртта на родителите й. Той я съветвал да крие произхода си от царя.

Аман – най-близкият му съветник пък бил зъл и проклет човек, който искал всеки да му се кланя. Когато Мордехай отказал да го направи, защото евреите се кланят само на Б-г, той се ядосал и решил да убие както Мордехай, така и всички евреи.

За да определи дата, на която да извърши това, Аман хвърлил жребий и излязъл 13 Адар. Мордехай информирал Естер и я помолил да говори с царя.

Това било по-лесно да се каже, отколкото да се направи, понеже имало традиция, ако някой приближи до царя, без да е повикан, дори да е неговата съпруга, той да бъде убит. За да си осигури късмет, Естер помолила всички евреи да постят три дни преди тя да се яви пред Царя.

В същото време Аман издигнал голяма бесилка за Мордехай. В крайна сметка Естер поканила царя и Аман на пир и разкрила плана, което ядосало царя и той заповядал Аман да бъде обесен, а евреите пощадени. Освен всичко Мордехай е бил спасил царя преди това и това още повече ядосало царя. Той направил Мордехай свой съветник и наредил хората на Аман да бъдат заловени и убити.

Пурим се празнува на деня след тези събития – 14 Адар.

Има 4 традиции за Пурим:

– Да се чете историята – Мегилат Естер

– Да се празнува и човек да се радва цяла вечер

– Да се подарявят подаръци храни

– Да се дава цедака.

По традиция книгата на Естер се чете на глас силно в синагогата два пъти – вечерта и сутринта. Едно от най-важните неща е когато се каже името на Аман, то да бъде заглушено – хората тропат, викат и дрънчат с кречетала.

Много деца си слагат специални костюми и се организира карнавал. Правят се състезания за най-добри костюми, игри и забавления. Големите пораснали хора обикновено пият алкохол цяла вечер. Денят преди Пурим обикновено се пости в чест на постът на Естер.