Йом Кипур означава „Ден на изкуплението“ . Това е денят, в който се опитваме да се поправим за всичко лошо, което сме направили. Това е ден на пост, който почва със залеза на 10 тишрей и свършва с началото на нощта на 11 тишрей. Йом Кипур се нарича и Шабат на Шабатите. Това е най-свещеният ден в еврейския календар. Това е денят, в който се решава какво ще ни се случи през останалата година.

Йом Кипур не е като другите спецални еврейски дни. Той не ни напомня за събитие, което се е случило в историята ни. Вместо това той е свързан с нашия живот в бъдещето.

Всички правим грешки и правим грешки от време на време. Йом Кипур ни дава шанс да поискаме прошка за нашите грешки, които сме извършили.

Ето няколко ритуала:

Капарот

В сутринта преди Йом Кипур някои хора правят капарот, което е традиция, която ни напомня за жертвите, които са правени в Храма преди празници. Традиционният начин е като се вземе кокошка и се вее над главата, но днес повечето хора го изпълняват като казват молитва и дават пари за Цедака.

Ястие преди пост

Счита се за важно нещо преди Йом Кипур човек да се нахрани добре. Това е за да не страдат хората по време на 25те часа, в които няма да ядат нищо. Това ястие трябва да бъде с много песни и танци.

Има традиция да се носят бели дрехи на Йом Кипур. Това е защото това е цветът на чистотата и на нашето желание да бъдем близо до Б-г. Това ни напомня и за белите роби, които ангелите са носили. Не носим кожени обувки, а жените не слагат грим.

Следните неща не правим на Кипур:

– не ядем и не пием нищо.

– Не се къпем

– Не си слагаме парфюм

– Не носим кожени обувки

– Не се прегръщаме

Ще посрещнем Кипур в петък в синагогата. За повече информация, свържете се с нас. А в секция видео можете да чуете страхотно изпълнение на Кол Нидре – част от службата за Кипур