Тази седмица спираме за малко разказването на поредицата от седмични порции от Тората, защото започва един от най-важните празници в нашия календар – Песах. Песах е празникът на свободата, отбелязващ раждането на еврейския народ като такъв – изходът от Египет, от робството и пътят им към Обетованата земя и свободата.

Една от традициите, предадени ни от мъдреците преди 2000 години, е като разказваме историята за Песах, винаги да започваме с трудностите и проблемите, с робството и да приключваме с радост и възхваляване. Което е разбираемо – всички обичаме щастливият край на историята. Но в случая с тази история – която ни е така позната – защото отново, година след година започваме от робството и трудностите. Не можем ли директно да започнем с възхваляването, песните и благодарността?

Причината не е в това, че не знаем сюжета или че щастливият край ще ни изненада – не, дори децата ни вече добре познават историята на Изхода. Но разказването й година след година ни помага да видим трудният път, по който сме минали, трудностите и грешките, които сме направили за да можем да стигнем до свободата. За да усетим истинската свобода, трябва да си припомним дори онези моменти, с които не се гордеем. Само така ще видим къде сме били и къде сме стигнали днес и накъде сме се запътили.

Равините ни учат, че всяка година трябва да почувстваме все едно в момента излизаме от Египет. И нека наистина в следващите дни, по време на празнуването на Песах, наистина да преживеем тази свобода заедно.

Начало на празника: Палене на свещи за Шабат/Песах 19.04.2019 в 19:55ч.;

Край на празника: 27.04.2019 в 21:08ч

Шабат Шалом ве Хаг Песах Кашер ве Самеах.