В тази параша продължава прощалната реч- завет на Моше, преди навлизането на евреите в Обетованата земя. В нея той споменава за трудностите, които израелтяните ще имат при превземането на земята. Споменава и народите, които обитават земята и предстоящите сблъсъци между израелтяните и тях. И добавя: „И когато Б-г, твоя Г-д ти ги предаде и ги победите, да ги обречете на разрушение, да не сключвате договори и да нямат милост към тях.“ И този цитат малко обърква равините от времето на Талмуда, които си задавт въпроса: Ако Б-г е милостив, как така се очаква, че ние няма да сме милостиви. Не трябва ли да се опитваме да бъдем като Всевишния? И един от дискутиращите предлага следното обяснение: Всъщност това изречение трябва да се разглежда различно – и трябва да се преведе като „Да не сключвате договори и да не ги възхвалявате“.

От което идва интересна гледна точка. Най-вероятно тези народи имат и добри неща, които са направили. Не всичко в тях е било лошо. От друга страна, ако отворим Танаха ще видим, че лошото далеч надминава доброто. И не бива да си казваме – е, добре те не са лоши, защото имат и добри черти. Това сигурно е вярно, но поставя един много сериозен морален проблем пред нас. Когато виждаме добро в някой, дали го използваме за да оправдаем лошото, което е направил. Защото и до днес има хора, които ще похвалят нацистката партия за възстановяването на немската икономика и строежа на транспортната система на страната. Дали това оправдава милионите убийства, зверства и разбитите съдби и семейства. Или пък някой би казал, че организации като Хизбула имат добре развити социални програми за своите членове и техните семейства, помагайки със здравни услуги и образование. Това оправдава ли техните терористични атентати. Или пък известни членове на мафията в историята, които са били изключителни филантропи. Тези им действия оправдават ли престъпленията, които са извършили. Моше и равините в Талмуда казват – Не.

Това не е справедливост, това е откупуване на вина. И е ценен урок за нас. Да видим и да знаем, че когато се опитваме да оценим човек трябва да видим пълната картина на делата му и макар да е прекрасно да сме милостиви и позитивно настроени към всеки, не бива да забравяме, че това да правиш дoбро, трябва да е свързано с добри намерения, а не с цел да покриеш лошото, което си причинил.
Шабат Шалом.