Тази седмица Моше и еврейският народ продължават своя път. След като миналата седмица преминаха през различни битки в Моав еврейският народ остава известно време в земята на Моав. И се появява проблем, след като макар Б-г категорично да забранява на евреите да взимат за жени от местните племена, много от хората решават, че ще го направят и присъствието на Б-г изчезва от лагера на евреите. И макар Моше да се опитва да върне хората в правия път, те не му се подчиняват и се налага Пинхас – внукът на Аарон – да вземе едно копие и публично да накаже една от тези двойки – като ги пробожда и двамата заедно.

Това е една от най-кървавите сцени в Тората и често е трудна за разбиране. Един от средновековните коментатори Рабейну Бахия се опитва да ни даде друг поглед над нея. Той обяснява, че много често смятаме, че хората най-много грешат, когато животът им е труден и
сложен. А всъщност не е така. Защото макар досега да обикалят из пустинята и да живеят трудно и да правят грешки, Б-г продължава да е с тях. Сега заселвайки се в Моав, заживявайки добре, те явно решават, че вече няма нужда да следват заповедите, а могат да правят каквото си искат.

И това е според Рабейну Бахия урокът на тази история. По-лесно грешим, когато всичко около нас е добре и подредено. Тогава лесно можем да решим, че сме страхотни и няма нищо по-голямо и важно от нас и можем да правим каквото искаме. И тогава присъствието на Б-г изчезва и от при нас.

Пожелавам ви тази седмица да живеем добре, но въпреки това да не забравяме важните за нас.

Шабат Шалом.