Тази седмица продължаваме с четенето на последната книга от Тората „Дварим“. В парашата ни Ки Таво Моше продължава да споделя своето послание за живота след преминаването на река Йордан и навлизането в Обетованата земя.

В края на парашата, обобщавайки преживяванията до този момент той заявява: „До този ден Б-г не ви беше дал разум, за да разберете; очи да видите или уши да чуете“…

Което е интересно обобщение и редица коментатори през годините се опитват да обяснят какво точно означава, че в този момент евреите са получили разум, очи и уши. Повечето обясняват всъщност, че става дума за 40те години през пустинята: за това как в началото те не са разбирали заповедите и живота на свобода и е трябвало да мине достатъчно време да получат правилното разбиране и поглед.

Полският равин раби Леви Ицхак от Бердичев добавя и нещо друго към тази идея. Според него всяка история в Тората, може да се види с различен поглед. И може да научи всяко следващо поколение на различно нещо, виждайки, чувайки и размишлявайки над събитията и света около тях.

Това и всъщност е причината ние да продължаваме да четем и размишляваме над тези истории, които макар и на над 3000 години продължават да ни помагат да разберем света около нас, помагат ни да настроим нашия разум, очи и уши.

И точно затова и Моше има нужда да повтори част от законите – те са звучали по един начин за предишното поколение, излязло от Египет с робското виждане и сега звучат различно за израсналите в пустинята. Те най-вероятно звучат различно и за нас.

И според раби Леви Ицхак това да гледаме с нови очи и да размишляваме с ново разбиране, не е нещо лошо. Но той ни предупреждава да внимаваме да не загубим нашите очи, уши и съзнание и да почнем да виждаме тези истории като отминала история и да не успяваме да намерим нещо, което да приложим в нашия живот.

Това е и моето пожелание тази седмица – да намираме възможност да поглеждаме на всичко с нови очи, с нов поглед и ново разбиране и да намираме дори и от добре познатите истории, нещо полезно за нас и нашия живот.

Шабат Шалом.